Tento web používá cookies, prehliadaním webu súhlasíte s ich použitím. Súhlasím

Živnosť alebo s.r.o.? Aké majú výhody a nevýhody?

Chcete začať podnikať a neviete sa rozhodnúť akou formou? Živnosť a s.r.o. patria medzi najviac využívané formy podnikania, preto sa pozrieme na ich výhody a nevýhody.


Publikovaný 10.07.2021


Živnosť alebo s.r.o.? Aké majú výhody a nevýhody?

Pokiaľ ste sa rozhodli dať na cestu vlastného podnikania, určite si kladiete otázku: "Oplatí sa mi viac živnosť alebo spoločnosť s ručením obmedzeným (s.r.o.)?" Veľa ľudí si myslí, že podnikanie na živnosť nie je "firemné" podnikanie. Nie je to však tak. V oboch prípadoch, živnosť aj s.r.o., nie ste vôbec limitovaný tým, koľko môžete mať obrat, zisk, náklady a ani tým, koľko budete mať zamestnancov. Áno, aj živnostníci môžu zamestnávať ľudí. 

Poďme si teda prejsť detailnejšie základné rozdiely v podnikaní na živnosť a na s.r.o.

Názov podnikania

Pred založením akejkoľvek formy podnikania musíte mať vopred vymyslený názov, ktorý bude evidovaný hlavne na faktúrach alebo v obchodných zmluvách.

V rámci živnosti ste obmedzený tým, že v názve živnosti musíte mať minimálne krstné meno a priezvisko. Voliteľný však môže byť text, ktorý chcete mať za menom a priezviskom.

Výhodou u s.r.o. oproti živnosti je to, že názov firmy môžete mať akýkoľvek a nemusí tam figurovať vaše meno. Treba však brať v úvahu, že obchodné meno musí byť voľné k registrácii.

Príklad: 

Peter Novotný sa rozhodol založiť si živnosť na stavebnú činnosť. Má možnosť zvoliť si názov svojej živnosti "Peter Novotný", "Peter Novotný - stavebné práce", "Peter Novotný - PNstav" (prípadne inú variantu).

Ak by sa Peter rozhodol založiť s.r.o., názov firmy by si mohol dať napríklad už len PNstav s.r.o. (ak by však toto obchodné meno bolo dostupné).

Rýchlosť a poplatky pri založení

Založenie živnosti vyžaduje v prvom rade vek nad 18 rokov a spôsobilosť právnej činnosti. Živnosť si môžete založiť klasickým spôsobom na okresnom úrade na odbore živnostenského podnikania. Živnostníkom sa stávate v deň založenia živnosti, teda nemusíte na nič čakať. Za každú voľnú živnosť sa platí 5 eur za správny poplatok a 15 eur za každú viazanú alebo remeselnú živnosť. V prípade, že sa rozhodnete založiť si živnosť elektronicky pomocou overeného podpisu, tak správny poplatok neplatíte žiaden a za viazanú alebo remeselnú živnosť sa platí 50% menej, teda len 7,5 eur.

Pri zakladaní s.r.o. sa stretnete s rozsiahlejším procesom. Nie len že tento proces trvá dlhšie (až 20 dní a viac) ale zaplatíte aj vyššie poplatky. Od 1.10.2020 je možné s.r.o. založiť už iba elektronickou formou (obdobne ako živnosť) avšak za súdny poplatok zaplatíte 150 eur. 

Pokiaľ si nie ste istý, ako elektronicky podať potrebné žiadosti, je lepšie obrátiť sa na služby profesionálov v tomto obore a nechať to na nich. Možno zaplatíte viac, ale budete mať istotu, že všetko je odoslané správne, podľa aktuálnych legislatív. 

Ručený majetok

Po založení živnosti automaticky v rámci svojho podnikania ručíte celým svojim majetkom (áno, aj majetkom, ktorý vlastníte mimo podnikania). Z toho dôvodu ste podnikaním na živnosť evidovaný ako fyzická osoba a nie ako firma (teda právnická osoba). Ak by ste sa náhodou dostali vo svojej podnikateľskej činnosti do dlhov, ručili by ste tak svojim domom, bytom, autom... Výhodou ale je, že všetok zisk, ktorý nadobudnete pri podnikaní, tak je ihneď váš a môžete si s ním robiť v podstate čo chcete.

Výhodou pri založení s.r.o. je to, že tam ručíte len majetkom firmy, nakoľko sa jedna o právnickú osobu. Predstavte si to tak, ako keby sa pri založení s.r.o. vytvorila "virtuálna osoba", ktorá všetok majetok firmy vlastní. Opakom oproti živnosti je ale to, že finančné prostriedky si z firmy len tak nemôžete zobrať. Vo firme sa musíte zamestnať a príjem, ktorý si zvolíte, tak až ten bude váš zisk, s ktorým môžete manipulovať.

Účtovníctvo

Máte základné znalosti v účtovníctve a ovládate jednoduché účtovníctvo? Super! V rámci živnosti si poradíte aj sami a nemusíte platiť žiadneho účtovníka. Stačí vám len raz ročne podať daňové priznanie. Ak však vystavujete faktúry aj do zahraničia, je potrebné podávať aj súhrnné výkazy.

Pri s.r.o. vám už základné znalosti s účtovníctvom nebudú stačiť, nakoľko musíte viesť zložitejšie, podvojné účtovníctvo.

Ak sa rozhodnete využiť služby profesionálneho účtovníka, cena za účtovníctvo sa môže pohybovať od niekoľko desiatok až po stovky eur ročne. 

Náklady

Náklady v podnikaní sú evidencie výdajov (nákupy tovarov a služieb) za účelom ich využitia/predaja v podnikaní. 

Ak však žiadne náklady nemáte alebo máte ich minimálne (napr. pracujete ako elektrikár, ale žiaden tovar nepredávate, preto aj nič nenakupujte), môžete si pri živnosti uplatniť paušálne výdavky, kedy 60% z vašich príjmov môže byť odčítané ako výdaj, aj keď ste tak veľký výdaj nemali. Pri s.r.o. však toto nie je možné a musíte si "strážiť" každý jeden náklad spojený s vašim podnikaním. 

Ukončenie alebo pozastavenie podnikania

Pokiaľ si nie ste istý, či vaše podnikanie bude fungovať, tak živnosť alebo s.r.o. môžete kedykoľvek zrušiť. Podnikaním na živnosť však získate výhodu, že svoju podnikateľskú činnosť môžete bez udania dôvodu pozastaviť (napr. potrebujete odcestovať, máte zdravotné problémy...). Pri podnikaní s.r.o. pozastavenie činnosti nie je možné.

Ďalšie formy podnikania

Dostupné sú však aj iné formy podnikania ako len živnosť a s.r.o. Patria sem akciová spoločnosť, verejná obchodná spoločnosť (v.o.s), komanditná spoločnosť alebo družstvo.


Zdieľajte s priateľmi


Online fakturácia
úplne zadarmo

Neobmedzené faktúry

Neobmedzené zálohové faktúry

Vyhľadávanie z registra firiem

Neobmedzený počet klientov

Správa viacerých firiem

Správa bankových účtov

Nastavenia číslovania dokladov

Vlastné spôsoby platieb

Vlastné spôsoby doručenia

Prečo platiť za online fakturáciu, keď nemusíte?

Vyskúšajte online fakturáciu Faxio hneď teraz!